vrijdag 4 juni 2010

Work Breakdown Structure – Deel 1


Mijn eerste serie publicaties gaat over de structuur waar MS Project mee werkt, onafhankelijk welke versie wordt gebruikt: de Work Breakdown Structure (of in het kort: de WBS).


Wat is een project?

Dit is een cruciale vraag die geregeld over het hoofd wordt gezien bij het gebruik van planningspakketten. Lukraak worden taken, mijlpalen, afhankelijkheden, etc. in het pakket gezet zonder een duidelijke structuur.


Ik ga bij mijn projecten uit van de volgende definitie: Een geheel van activiteiten met vooropgestelde doelstellingen, met als doel een uniek resultaat te genereren binnen een beperkt tijdskader en met beperkte middelen (mensen en materiaal).

Om tot een project te komen zijn een aantal zaken dus van wezenlijk belang, een project is:

  • Afgezet in de tijd
  • Heeft een aantal activiteiten om tot het uiteindelijke doel te komen
  • Heeft een uniek resultaat

Deze informatie geeft een project direct een mate van complexiteit. En complexe handelingen vergen structuur. Vandaar de noodzaak van de Work Breakdown Structure. Deze structuur maakt het mogelijk om het project begrijpelijk te maken en ook behapbaar. Sommige projecten kunnen 2 tot 3 jaar duren, met een eeuwige lijst aan taken. Zonder structuur zou je niet willen werken met een dergelijke planning!


In MS Project bouwen we de WBS op door gebruik te maken van samenvattingstaken, taken en mijlpalen. Hierbij zijn de samenvattingstaken de titels van de fasen binnen het project, of wanneer het project complexer wordt de titels van subfasen. Taken zijn de werkelijke handelingen die uitgevoerd worden en mijlpalen zijn de "succesmomenten" aan het eind van de (sub)fase, waarbij een bepaald doel binnen het project wordt bereikt.

In de volgende publicaties bespreek ik stapsgewijs het invoeren van de WBS in MS Project 2010. Waarbij ik een aantal valkuilen behandel en het gewenste resultaat laat zien.

1 opmerking: